IP videó kaputelefon

A videókaputelefonok a legmodernebb funkciókkal rendelkező készülékek, melyeknél alapvetően 3 (+1) félét különböztetünk meg, a "hagyományos" IP rendszert, a 2 vezetékes IP rendszert, társasházi modulárist és kapucsengőket. Melyiket válasszuk? Blogcikkért kattints ide!

Hagyományos IP rendszer (1-4 lakásig)

Az IP rendszerek abban különböznek az analóg készülékektől, hogy már digitálisan közvetítik az adatokat, köztük hangot, képet, vezérlőjeleket és "okos" eseményeket is. A kaputelefonoknál a számítógépekhez hasonlóan IP címeken keresztül kommunikálnak a rendszer elemei. A vezeték ez esetben CAT5/6 UTP, mely en keresztül a rendszerelemek egymáshoz, a helyi hálózathoz és az internethez is csatlakozhatnak. Az IP rendszerek nagy előnye, hogy akár a kamerarendszereknél alkalmazott 48V PoE tápellátás is használható. Ez esetben a rendszerelemek egy PoE képes switchhez csatlakoznak, ahonnal a tápellátás megoldható. Figyelembe kell venni, hogy mágneszár használata esetén a zárnak külön tápellátást szükséges biztosítani(típustól fggően 12V/24V AC/DC).

Egyes esetekben a kültéri egység és a beltéri egység is rendelkezik 2.4GHz-es Wifi egységgel, melyel kiváltható a vezetékezés nagy része. Ez esetben szükséges tápelátást helyben biztosítani a kültéri és a beltéri egységnek is. Vezeték nélküli rendszert csak végszükség esetén javaslunk. Mindig az a biztos ami le van vezetékelve! A Wifi hátránya, hogy csak stabil kapcsolat esetén használható jól és még ez esetben is a hálózat nagyobb Wifi terheltsége esetén megszakadhat a kapcsolat az eszközök között.

Ezen rendszerek általában 1-től 4 lakásig alkalmazhatóak. Minden lakásnak külön kezelhető az internetes felcsatlakoztatása Wifi-n keresztül, így csak a saját kapucsengőhöz tartozó hang és képfolyamot fogja elküldeni igény esetén mobiltelefonra. A Hikvision felhő használata díjmentes.

2 vezetékes IP rendszer

A 2 vezetékes rendszereket régi kaputelefonok cseréjekor javasoljuk használni. Amennyiben jó minőségű a meglévő vezeték, akkor könnyen modernizálható a rendszer. A fent említett "hagyományos" IP rendszer teljes tudását tudják a 2 vezetékes rendszerek is. Költséghatékony megoldás, ha a régi vezeték nem cserélhető ki. Figyelni kell, hogy a vezeték ne haladjon közel nagyfeszülség mellett, mert ez gondot okozhat a kapcsolatban. A 2 vezetékes rendszereknél általában van egy disztribútor egység is, melynek 24V-os tápellátást kell biztosítani és egyes esetekben az egység a tápellátást is tudja biztosítani a mágneszár felé. A disztribútor egység ellátja feszülséggel a kül- és beltéri egységeket és biztosítja a kapcsolatot a helyi hálózat felé. Szintén előny, hogy a rendszert a helyi hálózatra kapcsolva már hagyományos IP egységekkel is bővíteni tudjuk, nem szükséges a 2 vezetékes ezközöket használni. A beltéri egységet tartalmaznak Wifi csatlakozást, így az internetes csatlakoztatás innen is megoldható. A hagyomásos IP rendszerekkel megegyezően itt is díjmentesen használható a Hikvision felhő távoli elérése mobiltelefonokhoz.

Moduláris rendszer

A moduláris rendszereket 1-től több száz lakásig lehet használni. Nagyon nagy előnyük, hogy léteznek belőlük hagyományos IP és 2 vezetékes változatok és használhatóak hibridként is, vegyítve a 2 vezetékes és a hagyományos IP rendszerelemeket. A lelke a rendszernek a főegység, amely tartalmaz 1 db 2 Megapixel felbontású kamerát és egy lakáshívó nyomógombot. Ezen az egységen kerültek elhelyezésre a kommunikációs csatlakozók és a kimenetek is. 2 relékimenettel rendelkezik az eszköz így nyitható 2 különböző kapu is róla. A rendszer felületre szerelhető és sülyesztett változatban is kapható. 9 modul kapcsolódhat egymáshoz egy bejáratnál és a rendszerben meghatározott számú modulok lehetnek. A bővítés könnyen megoldható mely során csatlakoztatható kártyaolvasó, telefonkönyv, információs táblák, lakáshívó gombok, számbillentyűzet is. A kiléptetés nyomógombbal is megoldható.

Kapucsengők

Önálló működésre képes kültéri egység, mely a mobiltelefonjára jelez. Tápellátása biztosítható PoE switchről, illetve helyben 12V-os tápegységgel. Jelenleg csak 1 vandálbiztos típus kapható, melyhez utólag lehet illeszteni beltéri egységet is.

Mágneszárak

A rendszerekhez illeszthető mágneszárakról itt olvashat bővebben. https://blog.biztonsagosotthon.hu/magneszarat-de-melyiket/

Felmerülő kérdéseire szívesen válaszolunk, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken.