Moduláris kaputelefonok

A 2. generációs Hikvision kaputelefon rendszer egy moduláris felépítésű, rugalmasan bővíthető termékcsalád.

A rendszer rendkívül sok modullal bővíthető, a felépítése és telepítése egyszerű. Cikkünkben megpróbáljuk bemutatni az alapműködés és kiépítés elvét.

Az alaprendszert két fajta vezetékezéssel kínálja a gyártó (a fő egység típusa dönti el a vezetékek számát). Hagyományos informatika UTP vezetékes (cat.5 cat.6) vagy 2 vezetékes rendszerként. Az utóbbit abban az esetben javasoljuk használni, amikor a régi vezetékrendszert kell felhasználni és nincs lehetőség a cserére. A meglévő vezetékek állapotfelmérése rendkívül fontos ez esetben, mert a rendszer "BUS" vonalát fogja alkotni. A két rendszer akár vegyíthető is, így például bővítésnél a régi épület meglévő vezetékezése használható, de az új részre már kiépűlhet az informatikai hálózat. Ekor a közös pont a PoE switch lesz, ahová majd az internetet is érdemes csatlakoztatni.

Hybrid kaputelefon rendszer

A rendszer rugalmas skálázhatóságát bizonyítja, hogy az alapvető működéshez egy lakás ellátásához már egy kültéri egység is elegendő, amely a jelzéseket el tudja küldeni a beltéri egységekhez, mobiltelefonra, a portaszolgálatnak, vagy a felügyeleti rendszerbe. A fő egység egy 2 megapixeles, WDR-el rendelkező kamerás egységből, 1 db nyomógombbal és a hozzá tartozó névtáblából áll. A panel elhelyezhető kiemelő keretben vagy sülyesztő keretben is. A panel hátsó részén találhatóak a csatlakozások.

8003 kültéri egységek kerettel

A modulrendszer legnagyobb előnye, hogy az elemeket szinte teszés szerint kombinálhatjuk. Erre a legjobb péla a lenti ábra. Az első esetben egy családi ház kültéri egysége látható. 2 modulos befoglaló kerettel viszont gyorsan átalakítható a rendszer 6 lakásos, belépőkódos, vagy ennél nagyobb rendszerek is kialaíthatóak. Jelenleg a főmudult nem számítva 8 modult tudunk egymás mellé tenni, ez közvetlen lakáshívó gombban 49 lakás jelent, viszont ha ez kevés, akkor egy vagy több modul is kicserélhető más eszközre, példáúl telefonkönyv kijelzőre, ahonnan közvetlen lehet hívni az adott lakást. Ebben az esetben a maximális lakásszám 9999!

Egylakásos és társasházi kialakítás

A panel hátulján csavarral ellátott sorkapcsok vannak így a  vezetékek bekötése egyszerű. Itt található még az RS485 csatlakozó melyel a modulokat tudjuk bekötni és az RJ45 szabványos UTP csatlakozás melyen keresztül a hálózathoz csatlakoztatható az eszköz és akár a 48V-os PoE tápellátás is megvalósítható. A "DOOR" jelzésű csatlakozósorhoz csatlakotathatóak a mágneszárak, így a lakáskészülékekről, portakészülékről, vagy akár mobiltelefonról távolról is kinyithatók az ajtók, gépkocsibejárók, garázs, stb. A csatlakozósor bekötése lehet alapesetben zárt vagy nyitott is. A mágneszár nyitáshoz külön tápegységet kell csatlakoztatni! Az egység tápellátása történhet 12V egyenáramú transzformátorról, vagy akár a hálózati csatlakozón keresztül szabványos PoE 48V-os tápellátással. Az "Alarm In" bemenetek használhatóak riasztás bemenetként, vagy akár az ajtó becsukódását is ellenőrizhetjük. Ez esetben az ajtóra szerelt nyitásérzékelőt tudjuk figyelni és ha az ajtó adott időn belül nem csukódik vissza, riasztási értesítést kaphatunk.

8003 csatlakozósor

A 2 vezetékes változat esetében az UTP csatlakozó helyett egy "2 WIRE" catlakozó van, ide kell csatlakoztatni a disztribútor egységet. A disztribútor egység tápellátást is biztosít a kül- és beltéri egységek számára. Rendelkezik továbbá 24V-os tápegység csatlakozással és UTP vezetékkel az internet kapcsolat is biztosítható. Az interneten keresztül lehetőség van teljes körűen betekinteni a rendszerbe, kinyitni a kapukat, felvenni a becsengető hívását és hang és videókapcsolatot létesíteni vele.

2 vezetékes kiépítés vázlata

A moduláris rendszer elemei különböző keretekkel rendezhetőek és modulokkal bővíthetőek

A rendszer összekapcsolásához és bővítéséhet disztribútor egység(ek) szükséges(ek)

A cikk folyamatosan frissül! 

A tartalom - szöveg és képek -  engedély nélküli másolása nem megengedett!